Monday, January 10, 2011

Dulu Lain Sekarang Lain..

Salam Sayang buat semua..

Tiba-tiba terdetik dalam hati aku ni nak kongsi sesuatu yang aku sendiri tak pernah alami...atau pun belum alami..ataupun ditakdirkan aku tidak akan alami..(hehe..paham ka..)
Dulu lain sekarang lain..dulu bujang sekarang dah kahwin..hikhik..
Perkara yang ingin aku kongsikan kat sini berdasarkan pemerhatian aku je..daripada orang sekeliling..
Sejauh mana kesahihannya..terpulang kepada anda untuk buat penilaian..hak individu..huhu..
Bermulanya begini...
Ada kawan-kawan cakap kalau orang yang baru-baru kawin, senang cakap di fasa pertama..memang indah.. memang bahagia..kadang-kadang kita yang tengok ni je pun seronok sangansangatsangat..ni kan pula orang yang alami tu sendiri an..kalau bangun pagi tu, tak wish 'morning sayang'..memang tak lengkap la hidup ni..pegi keje pun asyik menggelupur nak balik je..bukan pe..pagi tadi lupa cakap perkataan 'morning sayang' tu kat pasangan..hikhik.. pastu kalau breakfast ni tak main tenung-tenung..aii..memang tawar la rasa air kopi/teh/milo tu..huhu..indah..memang indah...
Kalau time keje ni..sampai je waktu lunch mesti sms... 'sayang dah makan?'..yela kan..dah terbiasa time bercinta dulu..tanya soalan-soalan cam tu..wink3...emm..balik keje...'penat ek arini?'..caring kan..kalau tengok pasangan kita picit-picit kepala..terus ditanya..'tak sihat ek'..;))
tu biasanya kawan aku cakap dalam tempoh 6 bulan pertama dan sampai satu tempoh..

Fasa kedua....3 tahun dan keatas....
Bangun pagi...terus siap-siap gi keje..tiba si isteri bertanya 'abang balik pukul berapa nanti?'... Dengan gaya yang sibuk macam PM ni, si suami pun jawab..'tak taw lagi la sayang'...terus gi keje..kadang-kadang makan pun tak sempat..Si isteri ni terkebil-kebil sambil tengok sarapan yang dah siap disediakan tu..sabar je lahhh...
sampai waktu makan tengahari...kesian handphone..tak berbunyi pun..kalau dulu kejap-kejap bunyi.. kejap-kejap bunyi..sampai kene silent la handphone tu..bukan pe, takut mengganggu orang lain..bagi vibrate je kot...hikhik...sekarang ni..ringing volume tu sampai maximum pun no hal la...huhu...
Emm..pergi shopping kompleks....suatu ketika dulu, jalan sebelah-sebelah..Beli barang tengok sama-sama.. Sama-sama pegang, sama-sama belek..sama-sama pilih...sama-sama setuju nak beli...
Tapi...sekarang..sama-sama datang je kot..sorang je pilih..sorang lagi tengok n angguk..Jalan pun da tak sebelah-sebelah..follow belakang je...hurrmm..mana pergi manis tu.. bila ditanya pada si suami.. jawapannya..
'BUKAN tak sayang..cume...(jawapannya : pendapat anda..hak individu)..'

Fasa Ketiga...5 tahun dan keatas...
Kawan aku cakap waktu ni la yang selalu dia + aku = kita tengok...aku nak cakap pun serba salah..
hurrmm..anda tengok la sendiri n buat tafsiran sendiri.. Ada yang masih bahagia tu Alhamdulillah.. Semua orang bahagia.. Tapi kalau ada yang sebaliknya tu, banyak2kan bersabar...Mungkin kalau di tanya..
'BUKAN tak sayang..cume..(jawapannya : pendapat anda..hak individu)..'
Satu perkara aku nak kongsi, hargailah sementara masih ada..sampai masa salah sorang dah tak de dekattttt...dengan kita, masa tu la baru kita nak kenang saat-saat manis bersama..tengok gambar dia...
Waktu tu baru nak cakap perkataan 'sayang', 'rindu'...sia-sia..sebab dia dah tak dengar..fikir2kan lah...



*P/S..ucapan 'sayang' dan 'rindu' juga harus di luahkan pada kedua ibu bapa kita selalu..hargai sementara mereka masih ada...


2 budak kiut cakap-cakap:

kamilah said...

tetibe senyum sorg2 bc entry ni.hehe

mas said...

hehehe..:))